Lora Štrbac

Datum objave: 06. 03. 2024.

Acetilsalicilna kiselina široko je priznata zbog svojih svojstava ublažavanja bolova, snižavanja povišene temperature te zaštitnih učinaka na zdravlje srca. Međutim, dugotrajna uporaba acetilsalicilne kiseline može dovesti do ozbiljnih gastrointestinalnih problema, uključujući rizik od oštećenja želuca i dvanaesnika, čime se ograničava potencijalna korist za srce.

Više od 35 milijuna ljudi u SAD-u redovito je koristilo acetilsalicilnu kiselinu između 2012. i 2015. godine, ali kronična uporaba povezana je s povećanim rizikom od gastrointestinalnih smetnji, uključujući želučane ulkuse. Nedavne promjene preporuka o uporabi aspirina dodatno potiču istraživanje novih pristupa.

Prethodna istraživanja su pokazala potencijal primjene probiotika u sprječavanju želučanih tegoba povezanih s acetilsalicilnom kiselinom. Jedno istraživanje ističe da je soj Bifidobacterium breve Bifi195 smanjio prisutnost ulkusa kad je korišten zajedno s acetilsalicilnom kiselinom.

Stoga je nova studija istražila potencijalne korisne učinke Bifidobacterium breve Bif195 na oštećenje sluznice dvanaesnika uzrokovano acetilsalicilnom kiselinom. Randomizirano kontrolirano ispitivanje uključivalo je 25 zdravih muškaraca i žena dobi od 18 do 40 godina. Sudionici su prošli dvije faze istraživanja u trajanju od četiri tjedna. Prva je uključivala dnevnu primjenu 300 mg acetilsalicilne kiseline u kombinaciji s Bif195, a zatim 6-tjedno razdoblje pauze, te nakon toga, acetilsalicilnu kiselinu s placebom tijekom 28 dana, dok je druga faza bila obrnuta.

Za procjenu stanja sluznice želuca korištena je endoskopska metoda, koristeći validiranu Lanza skalu od 5 stupnjeva. Primarna krajnja točka bila je promjena u Lanza rezultatima, koji pokrivaju raspon od 0 (normalna sluznica) do 4 (više od 10 erozija ili ulkusa).

Rezultati su pokazali značajno smanjenje želučanog oštećenja kada su ispitanici koristili Bif195 s aspirinom u usporedbi s placebom. Međutim, nije bilo značajnih promjena u stanju dvanaesnika.

Stoga, istraživači zaključuju da Bif195 koji pruža koristi ne samo za tanko crijevo već i za želudac. Istraživači preporučuju daljnje istraživanje kako bi se bolje razumjeli mehanizmi djelovanja ovog probiotika, ali već sada naznačuju potencijalne prednosti u smirivanju upale, poticanju regeneracije tkiva te jačanju barijere unutar organizma.

Izvor:Quiley Online Library

Pošalji prijatelju na email

Komentari