Lora Štrbac

Datum objave: 19. 04. 2023.

Crijevna mikrobiota novorođenčadi i dojenčadi još uvijek se razvija, a može se lako narušiti zbog različitih čimbenika poput prehrane, stresa, antibiotika i drugih lijekova.

Zdrava crijevna mikrobiota u dojenčadi iznimno je važna za razvoj i jačanje imunosnog sustava, apsorpciju hranjivih tvari, poboljšanje različitih zdravstvenih problema poput kolika, zatvora, proljeva i infekcija. Uključivanje probiotika, poput bifidobakterija, u prehranu novorođenčadi može pomoći u održavanju zdrave crijevne mikrobiote i smanjiti rizik od različitih zdravstvenih problema.

Porod carskim rezom, rana uporaba antibiotika i mala porodna tjelesna masa povezani su sa smanjim brojem bifidobakterija. Kao rezultat toga, sve se više raspravlja o davanju probiotika novorođenčadi kako bi se postigla dominacija bifidobakterija u crijevnoj mikrobioti. Prethodne studije istaknule su protuupalne učinke i učinke na poticanje rasta, kao i prevenciju povezanih stanja kod rizične dojenčadi.

Znanstvenici su proveli dvostruko slijepo randomizirano kontrolirano ispitivanje zdrave dojenčadi, od rođenja do 3 mjeseca starosti, istražujući potencijalne učinke probiotičike bakterije Bifidobacterium infantis na crijevnu mikrobiotu, gastrointestinalnu funkciju i imunitet.

U istraživanju je sudjelovalo 56 dojenčadi kojima je svakodnevno u prehranu dodan Bifidobacterium infantis u dozi od 109 CFU, dok je 54 dojenčadi dobilo placebo. Nakon toga prikupljeni su uzorci stolice za analizu mikrobiote, pH vrijednosti stolice, markeri imuniteta i SCFA (kratkolančanih masnih kiselina).

Rezultati istraživanja pokazali su da se primjenom dodatka Bifidobacterium infantis u prehrani dojenčadi značajno povećao broj bifidobakterija u crijevnoj mikrobioti, osobito kod dojene djece.

Primijećeno je da je skupina koja je primala dodatak prehrani s bifidobakterijama imala smanjenu pH vrijednost stolice u usporedbi s placebo skupinom, kao i povećanu razinu octene kiseline i IgA - markera koji igraju važnu ulogu u jačanju imuniteta sluznice. Osim toga, primijećeno je smanjenje učestalosti vodenastih stolica, uz općenito smanjenje broja stolica kod takvih dojenčadi.

Dodatak prehrani s Bifidobacterium infantis kod zdrave dojenčadi povoljno je utjecao na crijevnu mikrobiotu, povećavajući broj bakterijskih stanica roda Bifidobacterium i dovodeći do mekše konzistencije stolice. Također je pojačao izlučivanje octene kiseline i IgA, pružajući blagotvorne učinke na probavne funkcije.

Istraživači naglašavaju da su potrebne dugoročne studije praćenja kako bi se utvrdili potencijalni korisni učinci Bifidobacterium infantis za zdravlje.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bifidobakterije, dojenčad,

Komentari