Lora Štrbac

Datum objave: 27. 12. 2023.

Dobro je poznato da san ima važnu ulogu u različitim aspektima ljudskog zdravlja, poput učenja, pamćenja, regulacije emocija, razvoja mozga te funkcije srca i metabolizma.

Međutim, različita stanja poput nesanice, apneje za vrijeme spavanja te stresa i depresije mogu znatno narušiti kvalitetu sna, što dugoročno može rezultirati komplikacijama poput povećane upale i kognitivnog opterećenja. Nedostatak adekvatnog sna povezan je s ozbiljnim dugotrajnim zdravstvenim problemima, uključujući dijabetes, pretilost, srčano-žilne bolesti i hipertenziju.

U nedavno provedenim istraživanjima istaknuta je važna uloga crijeva i mozga u raznim procesima vezanima uz živčani sustav, posebno putem mikrobioma koji sudjeluje u proizvodnji tvari važnih za obranu organizma, hormonalnu ravnotežu, prijenos živčanih signala te druge biokemijske procese.

Nova istraživanja pokazuju da poboljšanje crijevnog mikrobioma može rezultirati smanjenjem stresa i poboljšanjem kvalitete sna. Posebna pozornost usmjerena je prema probiotičkoj bakteriji Bifidobacterium breve zbog njenih potencijalno povoljnih utjecaja na mentalno zdravlje. Studije provedene na životinjama pokazale su da ovaj mikroorganizam može potaknuti proizvodnju tvari koje imaju važnu ulogu u regulaciji sna putem prilagodbe sastava crijevne mikroflore.

U cilju daljnjeg istraživanja, znanstvenici su proveli kliničko ispitivanje kako bi proučili utjecaj soja Bifidobacterium breve CCFM1025 na kvalitetu sna u skupini od 40 sudionika koji su patili od nesanice izazvane stresom, s rezultatima iznad sedam bodova na Pittsburgh Sleep Quality Indeksu (PSQI).

PSQI je alat za procjenu kvalitete sna koji mjeri različite aspekte spavanja, uključujući trajanje sna, kvalitetu sna, vrijeme potrebno za zaspati, učestalost buđenja noću, prisutnost poremećaja sna, učestalost upotrebe lijekova za spavanje te utjecaj sna na dnevne aktivnosti. Ukupni rezultat iznad sedam bodova ukazuje na lošu kvalitetu sna.

Sudionici su nasumično podijeljeni u dvije skupine. Jedna skupina svakodnevno je primala probiotik Bifidobacterium breve CCFM1025 u dozi od 5 x 10⁹ CFU, dok je druga skupina primala placebo tijekom četiri tjedna. Mjereni su kortizol u slini, kao i metaboliti u serumu i plazmi iz uzorka krvi sudionika.

Nakon završetka istraživanja zabilježeno je značajno smanjenje rezultata PSQI u skupini koja je uzimala probiotik u usporedbi s početnim rezultatima. Također, primijećeno je značajno povećanje razine serumskog metabolita daidzeina nakon uzimanja probiotika u usporedbi s placebom, ukazujući na potencijalne koristi u regulaciji sna i dodatno poboljšanje kvalitete sna ispitanika.

Na temelju ovih rezultata, istraživači su zaključili da probiotik Bifidobacterium breve CCFM1025 pokazuje obećavajuća svojstva kao potencijalna terapija za unapređenje kvalitete sna.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bifidobakterije, san,

Komentari