Datum objave: 29. 04. 2011.

Prema istraživanju provedenom na Sveučilištu Oxford, niži unos mesa i viši unos povrća može pomoći u smanjenju rizika za razvoj katarakte.

Za potrebe istraživanja je, u razdoblju između 1993. i 1999. godine, preko 27000 osoba ispunilo dnevnik prehrane. Potom su od razdoblja 2008. do 2009. pregledavani njihovi medicinski podaci prilikom čega je utvrđeno da se kod njih 1500 razvila katarakta.

Najveći rizik za razvoj spomenute bolesti uočen je među osobama koje konzumiraju više od 100 grama mesa dnevno. Osobe koje su konzumirale umjerene količine mesa imali su svega nešto niži rizik, dok su osobe koje su konzumirale ribu imale za 15% manji rizik za razvoj katarakte u odnosu na osobe koje su konzumirale velike količine mesa.

Najmanji rizik uočen je među vegetarijancima i veganima, vegetarijanci su imali 30, a vegani 40% manji rizik za razvoj katarakte.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vegetarijanstvo,

Komentari