Josip Rešetar

Datum objave: 05. 10. 2017.

Proizvodi bez glutena smatraju se nutritivno lošijom opcijom u odnosu na slične proizvode koji sadrže gluten budući da češće sadrže veće količine masti, šećera i soli, kao i nižu količinu vlakana, zaključak je novijeg nizozemskog istraživanja.

U dvogodišnjem istraživanju kojeg je provela Nizozemska udruga za celijakiju u suradnji sa Sveučilištem Wageningen pokazano je da proizvodi bez glutena sadrže više soli, šećera i masti, kao i manje vlakana u odnosu na slične konvencionalne proizvode. Istraživanje je potvrdilo rezultate istraživanja nizozemske Udruge za potrošače koja je istraživanje provela na ograničenom uzorku proizvoda bez glutena.

Rezultati istraživanja su s jedne strane pozvali prehrambenu industriju na razvoj nutritivno optimalnih proizvoda, dok su s druge strane osvjestili potrošače s celijakijom da je potrebna dodatna prehrambena intervencija osim isključivog izbacivanja glutena iz prehrane.

Zaključno, još uvijek ne postoje jaki dokazi da su osobe koje konzumiraju proizvode bez glutena manje zdrave u odnosu na osobe koje konzumiraju konvencionalne proizvode. Međutim, nutritivna adekvatnost znatno ovisi i o unosu namirnica koje prirodno ne sadrže gluten, poput riže ili krumpira, a koje su također sastavni dio prehrane osoba oboljelih od celijakije. Stoga su potrebna dodatna istraživanja koja bi izolirano promatrala utjecaj unosa proizvoda bez glutena na zdravlje.

Izvor: Consumentenbond
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bez glutena, celijakija, gluten,

Komentari