Josip Rešetar

Datum objave: 01. 05. 2018.

Stroga bezglutenska prehrana može pomoći u prevenciji neurološke boli kod osoba osjetljivih na gluten, zaključak je nove preliminarne studije.

Naime, osjetljivost na gluten često se povezuje s perifernom neuropatijom unutar koje dolazi do oštećenja perifernih živaca što se očituje pojavom boli u rukama i nogama. Kada osoba ima neurološku bol udruženu s osjetljivošću na gluten, dijagnoza koja se često postavlja je upravo glutenska neuropatija.

U preliminarnoj studiji sudjelovalo je 60 ispitanika prosječne dobi 70 godina s dijagnosticiranom glutenskom neuropatijom. Ispitanici su davali podatke o intenzitetu boli, ostalim neurološkim simptomima, mentalnom zdravlju te stupnju pridržavanja stroge bezglutenske prehrane.

Ispitanici koji su provodili strogu bezglutensku prehranu imali su za 89 % manji rizik od pojave boli povezane s neuropatijom u odnosu na ispitanike koji nisu provodili bezglutenski prehrambeni režim.

Dodatno, ispitanici koji se nisu pridržavali bezglutenske prehrane ostvarili su lošije rezultate u upitniku mentalnog zdravlja.

Iako studija nudi obećavajući pristup u vidu smanjenja boli kod osoba koje pate od glutenske neuropatije, potrebna su dodatna istraživanja koja će potvrditi rezultate aktualne studije.

Izvor: American Academy of Neurology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bol, gluten,

Komentari