Datum objave: 01. 02. 2011.

Energetski napici sa visokim sadržajem kofeina – čak i ukoliko ne sadrže alkohol – mogu sa sobom nositi značajnju prijetnju zdravlju pojedinca, ali i javnom zdravlju, tvrde istraživači sveučilišta Maryland School of Public Health te Wake Forest University School of Medicine.

U Journal of the American Medical Association (JAMA) se citiraju tri potencijalna zdravstevna rizika i opasnosti na koje bi javna zdravstva trebala obratiti pažnju, a koje sa sobom mogu nositi energetski napici sa umjerenim do visokim sadržajem kofeina.

• Potrošači često miješaju energetske napitke i alkohol:”Energetski napici su postali sastvani dio subkulture partijanja”, piše u izvješću. “Praksa miješanja energetskih napitaka i alkohola – uglavnom raširanjija nego se misli – povezana je sa stalnim prekomjernim unosom alkohola, kao i posljedica koje takav unos može imati, primjerice, spolnih delikata, ili vožnje u alkoholiziranom stanju...Istraživači navode da oni koji kombiniraju alkohol i energetske napitke podcijenjuju štetno djelovanje ove kombinacije.

• Kod osoba sa određenim zdravstvenim stanjima, kofein može izazvati neželjene reakcije te je takve osobe posebno potrebno uputiti na sve proizvode koji kofein sadrže.

• Čini se da se konzumacija energetskih napitaka može povezati sa ovisnošću o alkoholu te zlouporabom droga: zahtijevaju se nove studije koje bi istražile mehanizam ove povezanosti koja je uočena u nekim znanstvenim istraživanjima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: gazirani napitci,

Komentari