Datum objave: 26. 11. 2009.

Nedavno australsko istraživanje provedeno na više od 100 pretilih osoba i osoba s prekomjernom tjelesnom masom dalo je prednost dijeti sa redukcijom masti u odnosu na dijetu s redukcijom ugljikohidrata.

Nakon 8 tjedana dijete, obje skupine ispitanika izgubile su oko 14 kg tjelesne mase i bile su u prilično dobrom raspoloženju. Međutim, nakon toga je skupina s reduciranim ugljikohidratima počela pokazivati znakove agresije, neprijateljskog raspoloženja, depresije, zbunjenosti i promjene raspoloženja, dok u skupini s reduciranim mastima to nije primijećeno.

Dijeta s reduciraim mastima osiguravala je 46% kalorija (dnevnog energetskog unosa) iz ugljikohidrata, 24% iz proteina i 30% iz masti, a dijeta s reduciranim ugljikohidratima osiguravala je svega 4% energije iz ugljikohidrata, 35% iz proteina i 61% iz masti.
Jedno od znanstvenih objašnjenja takvog različitog odraza dijete na psihostatus jest regulacija serotonina, poznatog kao "hormona dobrog raspoloženja". Viši unos ugljikohidrata naime podiže njegovu razinu, a masti i proteini je smanjuju.

Izvor: Archives of Internal Medicine, November 2009

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari