Bez smanjenog udjela masti i zdravije no ikad

Datum objave: 11. 10. 2005.

Možete li zamisliti da u supermarketu na odjelu za mesne prerađevine naiđete na natpis: "Bez smanjenog udjela masti i zdravije no ikad".. Nova istraživanja pokazuju da veće koristi za zdravlje, u pojedinim slučajevima, možete imati od konzumiranja komada mesa kojem nećete ukloniti masne dijelove negoli od mršavog komada mesa! I mesne prerađevine mogu biti funkcionalna hrana; modifikacijom životinjske hrane mijenja se i sastav konačnog proizvoda, a kod mesa se prvenstveno želi postići manja količina kolesterola i veći udjel polinezasićenih masnih kiselina. Npr. sjemenke lana su dobar izvor omega-3 masnih kiselina pa njihovo uključivanje u ishranu svinja poboljšava i kvalitetu masnih kiselina mesa.
Također se istražuje mogućnost upotrebe maslinovog ulja u proizvodnji kobasica i rezultati pokazuju da je maslinovim uljem moguće zamijeniti do 25 % masti bez bitne promjene senzorskih svojstava!
Izvor: JOURNAL OF FOOD SCIENCE EDUCATION

Pošalji prijatelju na email

Komentari