Datum objave: 14. 10. 2011.

Poznato je da zadnjih godina sve više raste zanimanje za farmakonutriciju i primjenu dodataka prehrani kod teško bolesnih pacijenata.

Prema najnovijim otkrićima objavljenim u časopisu Journal of the American Medical Association dodaci prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline ili antioksidanse mogli bi naštetiti teško bolesnim plućnim bolesnicima s pneumonijom ili sepsom, smještenim u jedinici intenzivnog liječenja.

Istraživanje je provedeno na 1 000 pacijenata, no s obzirom na razočaravajuće rezultate, prekinuto je nakon sakupljanja podataka od samo 272 pacijenta.

Svi su ispitanici bili na mehaničkoj ventilaciji (respiratoru), a podijeljeni su u dvije skupine: jedna koja je dobivala suplemente dva puta dnevno, te druga kontrolna skupina koja je dobivala stantardnu enteralnu prehranu. Stanje bolesnika se nije popravilo, a čak se i pogoršalo. Produljilo se vrijeme provedeno na respiratoru, bolesnici su dulje ostali na intenzivnoj njezi, dobili su višednevni proljev, a zabilježen je i veći smrtni ishod.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari