U kolovozu je FDA (Američka agencija za hranu i lijekove) ponovno otvorila mogućnost komentiranja i slanja prijedloga o pravilima za navođenje tvrdnje " bez glutena" na ambalaži prehrambenih proizvoda.
FDA predlaže da se izraz "bez glutena" koristi za hranu koja ne sadrži nešto od sljedećeg:
• Pšenicu, raž, ječam
• Sastojke koji se dobivaju iz navedenih žitarica, a kojima obradom nije uklonjen gluten
• Obrađene sastojke iz navedenih žitarica koji imaju 20 ppm ili više glutena
• Bilo koja hranu ili sastojak hrane koji sadrže više 20 ppm ili više glutena
Granica od 20 ppm i više, postavljena je jer dostupne analitičke metode ne mogu sa sigurnošću detektirati niže razine glutena, no otvorena je mogućnost promjene te granice u budućnosti, u slučaju razvoja osjetljivijih metoda detekcije glutena.
Za osobe koje imaju celijakiju, jedino bitno je imati najnižu moguću koncentraciju glutena, a najbolje NE IMATI gluten u hrani, a upravo ovo postavljanje smjernica za definiranje tvrdnje "bez glutena" je ohrabrujući prvi korak.