Beta karoten

Datum objave: 01. 01. 2005.

Kako djeluje? Beta karoten je biljni pigment koji ljudski organizam može pretvoriti u vitamin A, a djeluje kao antioksidans i jača imunitet. Ostali članovi obitelji antioksidansa karotenoida su: kriptoksantin, alfa karoten, zeaksantin, lutein i likopen. Za razliku od beta karotena, većina ovih nutrijenata ne pretvara se u vitamin A u signifikantnim količinama.

Koja je razlika između prirodnog i sintetskog beta karotena? Veliki dio beta karotena u suplementima je sintetski i sastoji se samo od jedne molekule koja se zove all – trans beta karoten. Prirodni beta karoten koji se nalazi u hrani sastoji se od dvije molekule – all – trans beta karotena i 9 – cis beta karotena.
Istraživači nisu primjetili značajnu razliku u djelovanju prirodnog i sintetskog beta karotena. Valja napomenuti da je sintetski beta karoten u pušača izazvao povećani rizik pojave raka pluća (1) u pokusima s dvostrukom slijepom probom, te se stoga pušačima ne preporuča uzimati beta karoten u dozama višim od 6 mg.
Prirodni beta karoten označen je na komercijalnim preparatima kao: «beta karoten iz Dunalielle saline», «beta karoten iz algi» ili jednostavno kao «prirodni beta karoten».

Izvori u hrani: Bogati izvor beta karotena je žuto i narančasto povrće i voće, te tamno zeleno lisnato povrće.

Upotreba beta karotena:

Deficit beta karotena: Osobe koje imaju ograničeni unos povrća i voća koje sadrži beta karoten mogu razviti deficit vitamina A, no budući da beta karoten nije esencijalni nutrijent, nedostaci se ne pojavljuju.

Nuspojave i interakcije: Beta karoten ne uzrokuje nuspojave, no vrlo visoke doze (iznad 60 mg dnevno) mogu obojiti kožu u žuto – narančastu boju. Osobe koje uzimaju beta karoten kroz dulji period trebaju uzimati i vitamin E, budući da beta karoten snižava razinu vitamina E(2). Kao što je već spomenuto, sintetski beta karoten povezuje se uz pojačan rizik pojave raka pluća u pušača.

Reference:
1. Shekelle RB, Lepper M, Liu S, et al. Dietary vitamin A and risk of cancer in the Western Electric Study. Lancet 1981;ii:1185–90.
2. Xu MJ, Plezia PM, Alberts DS, et al. Reduction in plasma or skin alpha-tocopherol concentration with long-term oral administration of beta-carotene in humans and mice.J Natl Cancer Inst1992;84:1559–65.
Informacije u tablicama temelje se na rezultatima postignutim kliničkim pokusima, dvostruko slijepim kliničkim pokusima, meta-analizama ili na tradicionalnoj upotrebi.
Za lakše snalaženje čitatelja, informacije u tablicama svrstane su pod pojmovima "primarno", "sekundarno" i "ostalo".
"Primarno" znači da postoje pouzdani znanstveni dokazi koji ukazuju na pozitivan utjecaj na zdravlje. "Sekundarno" znači da postoje kontroverzni ili nedovoljni podaci ili tek preliminarne studije koje ukazuju na minimalni utjecaj na zdravlje. "Ostalo" znači da se suplement koristi tradicionalno i ima malo znanstvenih dokaza o njegovom djelovanju.

Pošalji prijatelju na email

Komentari