Ela Lučić

Datum objave: 06. 10. 2021.

U nedavno provedenoj studiji utvrđeno je kako je svakodnevna konzumacija 3 g beta glukana iz zobi rezultirala smanjenjem LDL kolesterola za 6% i rizika od kardiovaskularnih bolesti za 8%.

Promjena načina života važan je dio prevencije kardiovaskularnih bolesti. Stručnjaci preporučuju konzumaciju 5-10 g topljivih prehrambenih vlakana dnevno za smanjenje razine LDL kolesterola. Zob je važan izvor topljivih vlakana, a dobro je dokumentirano kako glavna komponenta, beta glukan, može utjecati na smanjenje LDL kolesterola. Regulatorne agencije u Europi, SAD-u i Kanadi odobrile su upotrebu tvrdnji o smanjenju razine kolesterola u krvi za prehrambene proizvode koji zadovoljavaju dnevni unos 3 g beta glukana iz zobi.

Rezultati sustavnih preglednih radova i meta analiza ranije su otkrili kako je beta glukan iz zobi bio samo dvije trećine učinkovit u smanjenju razine LDL kolesterola kada se isporučuje u tekućem obliku, a ne u krutoj hrani. Međutim, autori ove studije pretpostavljaju kako bi razlog tome možda mogao biti to što je ispitivani beta glukan imao manju molekularnu masu.

Znanstvenici su u ovoj studiji nastojali procijeniti učinak smanjenja razine kolesterola konzumiranjem pića koje sadrži 1 g beta glukana iz zobi, molekulske mase od 2 000 000 g/mol, tri puta dnevno tijekom četiri tjedna. U studiju je bio uključen 191 ispitanik oba spola u dobi između 18 i 65 godina, s razinom LDL kolesterola između 3,00 i 5,00 mmol/L. Ukupno 96 ispitanika uzimalo je placebo napitak od rižinog mlijeka koji nije sadržavao beta glukan, a njih 95 napitak od zobi koji je sadržavao 1 g beta glukana. Nakon četiri tjedna izmjerena je razina LDL kolesterola, a smanjenje srednje vrijednosti LDL kolesterola za 5% ili više smatralo se klinički značajnim.

Rezultati su pokazali kako se razina LDL kolesterola nije promijenila u odnosu na početnu vrijednost u kontrolnoj skupini, ali se smanjila u interventnoj skupini. Nakon četiri tjedna studije, promjena u odnosu na početne vrijednosti LDL kolesterola u skupini koja je uzimala napitak s beta-glukanom iz zobi iznosila je prosječno 0,207 mmol/L, što je jednako smanjenju od 6%. Osim toga, rizik od kardiovaskularnih bolesti među interventnom skupinom smanjio se za 8%.

Znanstvenici tvrde kako je zabilježeno smanjenje LDL kolesterola u skladu s procjenama već provedenih preglednih radova i meta analiza. Međutim, prethodno dobiveni rezultati pokazali su nedosljednosti te odnos doza-odgovor i dalje ostaje nerazjašnjen. Na učinkovitost zobi u smanjenju razine kolesterola vjerojatno utječu ostale komponente hrane, način prerade zobi te količine i vrste makronutrijenata, mikronutrijenata i fitokemikalija sadržanih u ispitivanim proizvodima. Međutim, oni se rijetko mjere, navode autori studije.

Smatra se da beta glukan zobi smanjuje razinu LDL kolesterola putem više mehanizama, uključujući smanjenje crijevne reapsorpcije žučnih kiselina i promjenu metabolizma bakterija u debelom crijevu. Prvi mehanizam može ovisiti o sposobnosti beta glukana zobi da poveća viskoznost crijevnog sadržaja, što je pak određeno njegovom molekularnom masom i koncentracijom.

Izvor: The Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol, zob,

Komentari