Ela Lučić

Datum objave: 20. 10. 2020.

Mješavina ekstrakta bergamota i divlje artičoke može smanjiti nakupljanje masti u jetri kod osoba s bolešću nealkoholne masne jetre (NAFLD, Non-Alcoholic Fatty Liver Disease), pokazali su rezultati nove talijanske studije.

NAFLD je najrasprostranjenija abnormalnost jetre u zapadnim zemljama te se razvija paralelno s epidemijom metaboličkog sindroma, pretilosti i dijabetesa. Često onesposobljava pacijenta te može dovesti do ciroze jetre.

Kako bi ispitali učinak mješavine ekstrakta bergamota i divlje artičoke na smanjenje nakupljanja masti u jetri, znanstvenici su okupili 102 ispitanika s bolešću nealkoholne masne jetre u dobi između 35 i 70 godina te im nasumično dodijelili uzimanje 600 mg mješavine ekstrakta dnevno ili placeba tijekom 12 tjedana. Ispitanicima s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću također je određeno smanjenje energetskog unosa za 400 do 500 kcal dnevno.

Ukupno 86 ispitanika završilo je studiju, a rezultati ispitivanja pokazali su kako se nakupljanje masti u jetri smanjilo za 9% u skupini koja je uzimala mješavinu ekstrakta bergamota i divlje artičoke u usporedbi s placebom.

Također, analizirajući ispitanike starije od 50 godina, znanstvenici su uočili smanjenje nakupljanja masti u jetri za 15% u toj dobnoj skupini. Nadalje, primijetili su i povezanost uzimanja mješavine ekstrakta sa značajnim smanjenjem tjelesne mase u usporedbi s placebom. Uzimanje dodatka prehrani nije bilo povezano s povećanim rizikom za razvoj nuspojava.

Zaključno, znanstvenici smatraju kako bi ispitivani ekstrakt mogao biti vrlo koristan nefarmakološki način sprečavanja nastanka i napredovanja NAFLD-a, barem kod osoba starijih od 50 godina.

Izvor: Frontiers in Endocrinology

Pošalji prijatelju na email

Komentari