Datum objave: 30. 04. 2014.

Engleski znanstvenici detaljnije su ispitivali koje se promjene događaju u osoba podvrgnutim barijatrijskoj operaciji. Naime, ovakvom operacijom smanjuje se volumen želudca te tako i količina unesene hrane.

Studija se sastojala od ispunjavanja upitnika o doživljaju mirisa i okusa pojedinih namirnica u 103 operirana ispitanika tijekom razdoblja od 2010. do 2011. godine. Čak 97 % ispitanika izjavilo je kako im se apetit smanjio nakon operacije. Izmijenjen osjećaj mirisa uočen je kod 42 % ispitanika dok je 73 % njih ukazalo na promjene doživljaja slatkog i kiselog okusa. Zanimljivo je kako su promjene u okusu prvenstveno primijećene pri konzumaciji piletine, govedine, svinjetine, pečenog mesa, janjetine ili kobasica te ribe, fast food-a, tjestenine i čokolade. Nadalje, ¾ ispitanika istaknulo je kako su razvili odbojnost prema nekoj namirnici nakon operacije što se najčešće odnosilo na meso i mesne prerađevine, a najrjeđe na voće i konzerviranu ribu. U tih ispitanika uočen je značajno veći gubitak tjelesne mase, u prosjeku 8 kilograma više, u odnosu na one koji nisu razvili odbojnost prema nekoj vrsti hrane.

Točan utjecaj barijatrijske operacije na percepciju okusa i mirisa hrane, unos namirnica te gubitak tjelesne mase nije još ustanovljen, kažu autori studije. Međutim, smatraju kako potencijalno objašnjenje leži u promjenama hormona i živčanog sustava nakon operacije.

Izvor: Obesity Surgery

Pošalji prijatelju na email

Komentari