Banane pomažu u očuvanju koštane mase

Datum objave: 01. 01. 2005.

Otkrivena je još jedna potencijalna zdravstvena prednost prehrane koja uključuje veće količine banana, dinja, krumpira, rajčica i drugog voća i povrća koje sadrži kalij.. Ovakva prehrana mogla bi pomoći ženama u zaštiti od osteoporoze, posebice ako njihovu prehranu karakterizira visok unos soli.
Kalij može smanjiti negativne utjecaje prehrane s visokim udjelom soli. Uvriježeno mišljenje je da unos soli utječe na porast krvnog tlaka, no novom studijom ovakvoj vrsti prehrane pripisalo se i negativno djelovanje na održanje integriteta koštane mase.
Studija je provedena na 60 žena u postmenopauzi. Tri tjedna, žene su provodile prehranu s niskim udjelom soli (2 g/dan, manje od 6 g/dan, ili 1,5 čajnu žličicu/dan). Istraživači su pritom mjerili gubitak kalcija putem urina i ekskreciju proteina NTX koji se stvara kada dolazi do gubitka koštane mase. Nakon toga, sve sudionice su konzumirale prehranu s visokim udjelom soli - 9 g soli dnevno - u trajanju od mjesec dana. Polovica sudionica uzimala je suplemente kalija, a druga polovica placebo.
Čini se da je kalij zaštitio od gubitka koštane mase one žene koje su ga uzimale. Gubitak kalcija bio je niži nego kod provođenja prehrane s niskim udjelom soli, a gubitak proteina bio je tek neznatno viši. Žene koje nisu uzimale kalij uz prehranu s visokim udjelom soli imale su veći gubitak koštane mase. Rezultati ukazuju da prehrana s visokim udjelom soli "izvlači" kalcij iz kostiju, a kalij može smanjiti štetu.
Na temelju ove studije možemo zaključiti da, ukoliko se ne želite odreći soljenja hrane, razmotrite konzumiranje voća i povrća bogatog kalijem, kako bi sanirali negativne utjecaje na koštanu masu.
Izvor: May 2002 Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism

Pošalji prijatelju na email

Komentari