Datum objave: 07. 02. 2007.

Ekstrakt bambusovog lišća bogat antioksidansima za 75 % smanjuje količinu nastalog akrilamida u prženom krumpiru i čipsu, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Glavni istraživač Yu Zhang se ponosi pionirskim uspjehom redukcije akrilamida u hrani pomoću prirodnih andioksidansa. Od 2000. godine, otkada su Šveđani prvi izvijestili o neočekivano visokim razinama akrilamida u hrani bogatoj ugljikohidratima, pokrenuto je preko 200 istraživačkih projekata o ovoj tvari koja se pokazala karcinogenom za laboratorijske životinje.

Uranjanje krumpira u ekstrakt bambusovog lišća bogatog flavonoidima, laktonima i fenolima prije procesa prženja smanjuje količinu akrilamida za više od 70 %, a ispitivanja potrošača pokazuju da ovakva intervencija ne utječe na okus i hrskavost konačnog proizvoda.

Pošalji prijatelju na email

Komentari