Balon u želucu

Datum objave: 15. 05. 2006.

Vittorio Campati je šef kuhinje, ima 40 godina i 140 kg. Obožava slatkiše i tjesteninu. Isprobao je brojne dijete, ali bez uspjeha. Krajnje očajan, otišao je u kliniku u Rimu gdje su mu za manje od 20 min u želudac ugradili balon.. koji bi trebao reducirati količinu hrane koju će Vittorio moći pojesti, što i nije nezanemarivi problem s obzirom na njegovo zanimanje.

Silikonski balon se uvodi kroz pacijentovo grlo, puni se otopinom soli (1/2 litre), a zatim se napuše. Balon u želucu ostaje oko 6 mjeseci, nakon toga se prazni i vadi prije nego što nastupi degradacija materijala od kojega je načinjen.
Balon sadrži i boju koja služi kao signal u slučaju da balon procuri. Balon ne mijenja oblik abdomena, a prevelik je da bi nastavio put probavnim sustavom.

Dr. Nicola Basso je u posljednjih 6 godina obavio ovaj zahvat na 700 pacijenata. Rezultati? Gubitak od 15-20 kg kroz 6 mjeseci; trećina pacijenata se nakon uklanjanja balona brzo vrati na početnu tjelesnu masu, trećina godinama zadrži smanjenu tjelesnu masu. Neki opisuju da je imati balon u želucu kao kad popijete puno vode odjednom, te da su siti već nakon nekoliko zalogaja.

Pošalji prijatelju na email

Komentari