Datum objave: 04. 08. 2011.

Znaš li da se u ljudskom tijelu nalaze milijarde mikroorganizama? Najveći dio predstavljaju bakterije koje se nalaze u tvojim crijevima, a brojnije su čak i od ljudskih stanica.

Iz toga bi se moglo zaključiti da smo više bakterije nego što smo ljudi. Bakterije imaju razne uloge u tvom organizmu, od probave hrane pa do obrane od patogena koji izazivaju bolesti.

Istraživanje francuskih znanstvenika, objavljeno u časopisu Nature, otkrilo je kako hrana određuje vrste bakterija koje se nastanjuju u crijevima. Tako se bakterije iz crijeva Japanaca razlikuju od bakterija stanovnika SAD-a.

Zbog toga što su generacije Japanaca stotinama i tisućama godina konzumirale alge dogodio se prijenos genetskog materijala sa algi na bakterije čime su one stekle sposobnost probavljanja algi i uspješno napredovale u ljudskom organizmu.

Znanstvenici navode kako u današnje vrijeme prehrana sadrži puno manje bakterija zbog zahtjeva za visokim stupnjem higijene namirnica. Iako je bolja higijena smanjila učestalost pojavljivanja mnogih bolesti, sterilna hrana ipak mijenja mikrobiološki sastav tvog organizma, što može utjecati na zdravlje.

Pošalji prijatelju na email

Komentari