Datum objave: 09. 05. 2010.

Znate li da se u ljudskom tijelu nalaze trilijuni mikroorganizama? Najveći dio predstavljaju bakterije koje se nalaze u našim crijevima, a brojnije su čak i od ljudskih stanica. Iz toga bi se moglo zaključiti da smo više bakterije nego što smo ljudi. Bakterije imaju razne uloge u našem organizmu, od probave hrane pa do obrane od patogena koji izazivaju bolesti.

Novo istraživanje francuskih znanstvenika otkrilo je kako hrana određuje vrste bakterija koje se nastanjuju u našim crijevima. Pa se tako bakterije iz crijeva Japanaca razlikuju od bakterija stanovnika SAD-a. Zbog toga što su generacije Japanaca stotinama i tisućama godina konzumirale alge dogodio se prijenos genetskog materijala sa algi na bakterije čime su one stekle sposobnost probavljanja algi i uspješno napredovale u ljudskom organizmu.

Znanstvenici navode kako u današnje vrijeme prehrana sadrži puno manje bakterija zbog zahtjeva za visokim stupnjem higijene namirnica. Iako je bolja higijena smanjila učestalost pojavljivanja mnogih bolesti, sterilna hrana ipak mijenja mikrobiološki sastav našeg organizma, što može utjecati na naše zdravlje.

Izvor: Nature

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alge,

Komentari