Ela Lučić

Datum objave: 19. 08. 2020.

Znanstvenici su otkrili kako specifični soj bakterija koji se nalazi u ljudskom crijevu može potencijalno smanjiti rizik od bolesti srca.

Bakterijski soj Eubacterium limosum smanjuje proizvodnju trimetilamina, tvari koja je povezana s razvojem začepljenih arterija koje karakteriziraju aterosklerozu. Nakon što nastane u crijevima, trimetilamin ulazi u krvotok i putuje u jetru gdje se metabolizira u svoj najštetniji oblik.

Trimetilamin nastaje tijekom metabolizma interakcijom bakterija koje se ne smatraju korisnima s određenim nutrijentima iz hrane. Među tim nutrijentima je i L-karnitin, kemijski spoj koji se nalazi u mesu i ribi, a koji se koristi i kao dodatak prehrani u svrhu poboljšanja oporavka nakon vježbanja.

Autori studije otkrili su kako bakterijski soj E. limosum drugačije djeluje na L-karnitin u crijevima, a njihova interakcija potiskuje ulogu L-karnitina u proizvodnji trimetilamina. Znanstvenici pripisuju korisno djelovanje bakterija proteinu zvanom MtcB, enzimu koji uklanja određene molekule iz spojeva koji pomažu bakterijama u stvaranju energije i preživljavanju. Postupak se naziva demetilacija i uključuje uklanjanje jedne metilne skupine – ugljikovog atoma okruženog s tri atoma vodika – kako bi se promijenila struktura ili funkcija spoja. Bakterije to rade u svoju korist, ali proces pozitivno djeluje i na ljudski organizam, smanjujući toksičnost trimetilamina.

U tim interakcijama L-karnitin djeluje kao supstrat za rast, odnosno spoj koji se koristi kako bi organizam mogao živjeti i rasti, a također je meta za aktivnost enzima.

Znanstvenici su hranili kulturu E. limosum različitim potencijalnim supstratima. Međutim, tek kad su ponudili L-karnitin, mikroorganizam je sintetizirao MtcB protein kako bi uklonio metilnu skupinu L-karnitina. U osnovi, MtcB protein je dio prirodnog načina na koji bakterije troše hranjive tvari. Autori studije zaključili su kako otkriće ove značajne zdravstvene koristi ukazuje na potrebu za daljnjim učenjem o načinu na koji bakterije crijeva mogu utjecati na zdravstvene ishode povezane s ljudskim metabolizmom.

Izvor: Journal of Biological Chemistry

Pošalji prijatelju na email

Komentari