Datum objave: 02. 07. 2015.

Prema novom istraživanju objavljenom u časopisu Pediatric Obesity, emocionalna podrška koju pružaju bake i djedovi, može zaštititi djecu od razvoja pretilosti, čak i uz prisutnost nekih rizičnih čimbenika.

U istraživanju je sudjelovalo 39 djece predškolske dobi koja su patila od pretilosti, te njihovi roditelji. I od majki i od očeva prikupljeni su detaljni podaci o socioekonomskom statusu, ali i vrsti i opsegu pomoći koju dobivaju od svojih roditelja, odnosno, baka i djedova djece – poput pomoći u čišćenju i pospremanju te financijske i emocionalne potpore.

Primijećeno je da je financijsko stanje povezano s tjelesnom masom, tj. da su niža primanja roditelja povezana s višim indeksom tjelesne mase djece. Međutim, kod djece roditelja s niskim primanjima, emocionalna potpora baka i djedova pokazala je znatan zaštitni učinak – u usporedbi s djecom čije su obitelji imale manju potporu baka i djedova, djeca koja su dobivala veću potporu, pokazala su niži indeks tjelesne mase.

Smatra se da emocionalna podrška ima ovakav učinak jer pomaže stvoriti osjećaj prihvaćenosti i razumijevanja, što smanjuje razinu stresa kod roditelja, koji su onda u stanju donijeti bolje prehrambene odluke.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina,

Komentari