Bademima do boljeg profila vitamina E i kolesterola u krvi

Datum objave: 15. 03. 2005.

Prema rezultatima male američke studije, konzumiranje badema značajno povćava razinu crvenih krvnih zrnaca i vitamina E u plazmi te istovremeno utječe na smanjenje razine kolesterola..
Istraživači s Loma Linda University – a usporedili su djelovanje triju različitih prehrambenih režima na kojima je 16 dobrovoljaca bilo tijekom četiri tjedna.

Jedan prehrambeni režim nije uključio bademe, u drugom prehrambenom režimu bademi su osiguravali 10% ukupno unesene energije, a u trećem prehrambenom režimu bademi su osiguravali 20% ukupno unesene energije.

Učesnici studije, tijekom trajanja studije, nisu uzimali suplemente vitamiva E niti bilo kakve druge dodatke prehrani.

Prema rezultatima studije, osobama kojima su bademi osiguravali 10% ukupno unesene energije, razina vitamina E povećala se za 13,7%. Osobama kojima su bademi osiguravali 20% ukupno unesene energije razina istog vitamina povećala se za 18,7% te se istodobno razina ukupnog kolesterola snizila za 5%, a razina «lošeg» LDL kolesterola za 7%.

Izvor: Journal of the American Dietetic Association (vol 105, no 3, pp449-454).

Pošalji prijatelju na email

Komentari