Maja Biličić

Datum objave: 22. 09. 2017.

Nova studija pokazala je da se konzumacijom badema povećava razina „dobrog“ HDL kolesterola, čime se istovremeno omogućava lakše uklanjanje „lošeg“ LDL kolesterola iz organizma.

Ovu kontroliranu studiju znanstvenici su proveli na 48 muškaraca i žena s povišenom razinom LDL kolesterola u krvi. Ispitanike su stavili na dvije različite vrste prehrane u trajanju od 6 tjedana. Prehrane su se razlikovale jedino u užini – jedna je prehrana uključivala 43 g badema dnevno, dok je druga, kontrolna prehrana uključivala muffin od banane jednake kalorijske vrijednosti.

Znanstvenici su ispitanicima izmjerili razinu i funkcionalnost HDL kolesterola. Otkrili su da se zbog badema razina HDL kolesterola povećala te se poboljšala njegova funkcionalnost koju su procijenili mjerenjem α-1 česticama HDL kolesterola. U odnosu na kontrolnu prehranu, nakon prehrane s bademima broj α-1 čestica HDL kolesterola povećao se za 19%.

Znanstvenici tvrde da optimalan unos badema može uvelike poboljšati zdravlje, a u kombinaciji sa pravilnom prehranom zasigurno će dovesti do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari