Datum objave: 22. 01. 2015.

Nova američka studija pokazala je da zamjena visokougljikohidratnog međuobroka s porcijom badema, uz uravnoteženu prehranu, može dodatno zaštititi zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Studija je bila provedena na 52 sredovječna ispitanika koji nisu imali veće zdravstvene tegobe, ali su imali prekomjernu tjelesnu masu te visok ukupni i LDL-kolesterol (tzv. loš kolesterol). Tijekom 12 tjedana trajanja studije, svi ispitanici su slijedili gotovo identičan plan prehrane za snižavanje razine kolesterola koji je bio prilagođene energetske vrijednosti kako bi svaki ispitanik zadržao svoju početnu tjelesnu masu. Jedinu razliku u planu prehrane činila je užina koja se sastojala ili od muffina s bananom, koji je sadržavao visoki udio ugljikohidrata, ili od porcije badema od 42 g. Svaki ispitanik je po šest tjedana slijedio oba plana prehrane.

Obje prehrane pokazale su sposobnost snižavanja razine kolesterola, no primijećeno je da je unos badema za međuobrok ipak rezultirao većim sniženjem razine ukupnog i LDL-kolesterola. Iako su bademi smanjili i koncentraciju „dobrog“, HDL-kolesterola, ovaj učinak bio je manji od onog primijećenog kod prehrane koja je za međuobrok nudila muffin.

Razlike u tjelesnoj masi i ukupnom udjelu masnog tkiva nisu zabilježene. Međutim, zapaženo je da je konzumacija badema rezultirala značajnim smanjenjem udjela abdominalnog masnog tkiva, masnog tkiva na nogama te smanjenjem opsega struka.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari