Datum objave: 21. 07. 2014.

Pomažući očuvanju krvnih žila, bademi mogu smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti. Britanska studija pokazala je da svakodnevni unos badema povećava razinu antioksidansa u krvi, snižava krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Ispitanici studije bili su zdravi mladi i sredovječni muškarci te skupina mladih muškaraca s prisutnim rizičnim čimbenikom za razvoj kardiovaskularnih bolesti, što je uključivalo visoki krvni tlak ili pretilost.

Kako bi se utvrdilo kakav utjecaj ima dodatak badema svakodnevnoj prehrani, ispitanici su bili podijeljeni u dvije skupine – jedna skupina bila je kontrolna te je bez intervencija nastavila sa svojom uobičajenom prehranom, dok su ispitanici druge skupine, uz uobičajenu prehranu, unosili i 50 g badema svaki dan tijekom mjesec dana trajanja studije.

Rezultati su pokazali da je skupina kojoj je prehrana bila obogaćena bademima, u usporedbi s kontrolnom skupinom, imala veću koncentraciju antioksidansa(α-tokoferola) u krvi, niži tlak te bolji protok krvi, na taj način potencijalno smanjujući rizik od srčanih bolesti.

Zasluge za pozitivan utjecaj na kardiovaskularno zdravlje znanstvenici ne pripisuju jednom određenom nutrijentu iz badema, već smatraju da je za takav učinak prije zaslužna kombinacija nekoliko korisnih komponenata sadržanih u njima.poput vitamina E i nezasićenih masnoća, prehrambenih vlakana koje povećavaju osjećaj sitosti te flavonoida koji imaju potencijalno antioksidativno djelovanje.

Izvor: Aston University

Pošalji prijatelju na email

Komentari