Datum objave: 23. 10. 2013.

Studija provedena na 137 zdravih ispitanika s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 ispitivala je učinak unosa 43 g badema dnevno, u obliku užine, na razinu šećera u krvi, apetit i tjelesnu masu tijekom 4 tjedna.

Ispitanici su podijeljeni u 5 skupina; kontrolna grupa koja nije uzimala orašaste plodove, grupe koje su uzimale bademe uz doručak ili ručak te grupe koje su uzimale bademe kao užinu poslije doručka ili poslije ručka. Uzeti su im uzorci krvi te svi antropometrijski parametri. Također, ispunjeno je 24-satno prisjećanje o unosu hrane i praćen je utjecaj badema na pojavu gladi, sitosti ili potrebe za unosom drugih namirnica. Tijekom studije ispitanici su konzumirali hranu te se bavili tjelesnom aktivnošću kao i uobičajeno.

Rezultati studije su pokazali da su razine mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E povećane u osoba koje su unosile bademe u odnosu na kontrolnu skupinu. U svih ispitanika koji su unosili bademe je uočena smanjena potreba za unosom hrane dok je najizraženije smanjenje uočeno u onih koji su bademe konzumirali u obliku užina. Unatoč tome što 43 g badema povećavaju ukupni energetski unos na dnevnoj bazi za 250 kcal, nije došlo do povećanja tjelesne mase. Autori studije su objasnili kako zbog specifične građe badema ne dolazi do apsorpcije svih 250 kcal. Nadalje, zaključili su da bademi predstavljaju optimalnu užinu kojom možemo unijeti važne nutrijente, a da pritom ne povećamo tjelesnu masu.

Studija je objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition.

Pošalji prijatelju na email

Komentari