Lora Štrbac

Datum objave: 11. 12. 2023.

Funkcionalni gastrointestinalni poremećaj (FGID) predstavlja izazovnu skupinu kroničnih stanja sa stalno prisutnim gastrointestinalnim simptomima, a procjenjuje se da pogađa između 25 i 40% svjetske populacije. Unatoč tome, više od dvije trećine osoba s FGID-om tražilo je savjet liječnika, pri čemu su mnogi bili usmjereni prema terapiji lijekovima ili čak operacijama donjeg dijela probavnog sustava.

Najčešći oblici FGID-a uključuju sindrom iritabilnog crijeva, funkcionalne poremećaje crijeva te poteškoće poput zatvora, proljeva i nadutosti. Trenutne terapijske strategije usmjerene su na liječenje simptoma, uključujući primjenu antibiotika i antidepresiva.

U traženju rješenja za smanjenje ovih simptoma, istraživači su ispitali potencijal probiotičkog soja Bacillus subtilis. Ova bakterija, s više od 50% masnih kiselina razgranatog lanca (BCFA) u svojim membranskim lipidima, pokazala se posebno obećavajućom za održavanje zdravlja probavnog sustava. Prethodna istraživanja pokazuju da ova bakterija može imati povoljan utjecaj na simptome poput zatvora, proljeva i nadutosti.

Nova randomizirana, dvostruko slijepa, placebom kontrolirana studija usmjerila se na ispitivanje učinka soja B. subtilis, kod simptoma funkcionalnog gastrointestinalnog poremećaja. Uključila je 67 zdravih ispitanika dobi od 18 do 75 godina, s trajnim simptomima nadutosti, rijetke ili vodenaste stolice te/ili zatvora koji su se pojavili najmanje 6 mjeseci prije početka istraživanja i trajali najmanje tri mjeseca.

Tijekom četiri tjedna jedna skupina sudionika uzimala je probiotik Bacillus subtilis u obliku praška koji se može jednostavno umiješati u piće ili hranu, dok je druga skupina primala placebo. Sudionici su redovito ispunjavali skalu za procjenu gastrointestinalnih simptoma prije početka istraživanja, te nakon dva i četiri tjedna, pružajući uvid u promjene simptoma tijekom vremena.

Rezultati istraživanja pokazali su značajno poboljšanje simptoma gastrointestinalnih poremećaja tijekom četiri tjedna uzimanja probiotika B. subtilis. Konkretno, konstipacija je smanjena za 33%, proljev za 32%, dok je poboljšanje loše probave iznosilo 32%. Također, primjena probiotika rezultirala je poboljšanjem probavnih smetnji za 11% i dispepsije za 10% u usporedbi s placebom.

Stoga autori studije zaključuju da primjena probiotika Bacillus subtilis može značajno poboljšati specifične simptome zatvora, dispepsije i povezane gastrointestinalne disfunkcije kod osoba s funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Probavne smetnje, probiotici,

Komentari