Vegani – striktni vegetarijanci koji iz prehrane nastoje u potpunosti izbaciti meso i sve životinjske proizvode – mogli bi, zbog načina prehrane, imati povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka te razvoja “ateroskleroze”, stanja koji mogu voditi ka srčanom i moždanom udaru. To je zaključak revizije desetaka studija o biokemiji vegetarijanstva objavljenih posljednjih 30 godina.
Članak je objavljen u Journal of Agricultural and Food Chemistry, a naglašava da je kombinacija kardiovaskularnih rizika kod osoba koje konzumiraju meso značajno viša u odnosu na vegetarijance. No, s druge strane, vegani na kardiovaskularne bolesti nisu imuni. Njihova prehrana često je manjkava na nekoliko važnih nutrijenata, uključujući cink, vitamin B12 i omega-3 masne kiseline. Zbog toga, vegani imaju sklonost ka povišenoj razini homocisteina i smanjenoj razini HDL (“dobrog”) kolesterola, što su značajni čimbenici rizika za bolesti srca i krvožilja.
U zaključku stoji da postoje snažni znanstveni dokazi koji upućuju na potrebu povećanog unosa vitamina B12 i omega-3 kiselina od strane vegana, a s ciljem da navedene rizike smanje na minimum.