Datum objave: 26. 04. 2010.

Čini se kako za bolji lipidogram Aijata nije zaslužna isključivo prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla, nego i opsežna konzumacija riže, a time i njezine plijesni.

Jedna vrsta plijesni - crvena plijesan, naime, vrlo je učinkovita u snižavanju razine kolesterola u krvi. Nedavno istraživanje nastalo suradnjom Sveučilišta u Tennesseeju i Connecticutu potvrdilo je taj hipolipemični efekt crvene rižine plijesni: 15% smanjen ukupni kolesterol te 21% smanjen LDL kolesterola.

Rezultati pružaju nadu osobama koje imaju nepodnošljivost na statine (lijekove za snižavanje lipida u krvi) u obliku mišićnih bolova i probavnih smetnji.

Izvor: American Journal of Cardiology, Vol 105, April 2010

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari