Ela Lučić

Datum objave: 09. 08. 2022.

Konzumacija jednog avokada dnevno tijekom šest mjeseci nije utjecala na udio abdominalnog masnog tkiva, masti u jetri ili opseg struka kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću.

Međutim, rezultirala je blagim smanjenjem neadekvatnih razina kolesterola, pokazali su rezultati nedavno provedene studije.

U randomiziranoj studiji znanstvenici su otkrili kako su ispitanici koji su konzumirali avokado imali kvalitetniju prehranu tijekom razdoblja ispitivanja. U prethodno provedenim studijama manjeg opsega stručnjaci su uočili povezanost između konzumacije avokada i manje tjelesne mase, indeksa tjelesne mase i opsega struka. Međutim, ovo je najveća i najopsežnija studija do sada o učincima avokada na zdravlje, uključujući velik broj ispitanika i duljinu trajanja studije.

U ovu je studiju bilo uključeno više od 1000 ispitanika s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću. Polovica ispitanika konzumirala je avokado svaki dan, dok se druga polovica nastavila pridržavati uobičajene prehrane te su ograničili konzumaciju avokada na manje od dva avokada mjesečno. Udio abdominalnog i visceralnog masnog tkiva precizno je mjeren pomoću magnetske rezonance prije početka i na kraju studije.

Rezultati su pokazali da, iako konzumacija jednog avokada dnevno nije rezultirala klinički značajnim poboljšanjima u udjelu abdominalnog masnog tkiva i drugim kardiometaboličkim čimbenicima rizika, također nije došlo ni do povećanja tjelesne mase.

Znanstvenici su također otkrili kako svakodnevna konzumacija avokada rezultira smanjenjem ukupnog kolesterola za 2,9 mg/dL i LDL kolesterola za 2,5 mg/dL.

Autori studije zaključili su da, iako konzumacija avokada nije utjecala na smanjenje abdominalnog masnog tkiva, rezultati potvrđuju kako avokado može biti koristan dodatak dobro uravnoteženoj prehrani. Predlažu kako bi se u budućim studijama moglo istražiti na koji način su ispitanici uključili avokado u svoju prehranu te postoje li razlike u rezultatima na temelju toga kako su ga konzumirali.

Izvor: Penn State

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado, debljina, kolesterol, pretilost,

Komentari