Vitaminoteka

Datum objave: 05. 12. 2019.

Po prvi put, istraživači su pokazali kako spoj pronađen isključivo u avokadu može inhibirati stanične procese koji najčešće dovode do dijabetesa. Tijekom ispitivanja na ljudima, također je utvrđeno kako se spoj apsorbira u krv bez štetnih učinaka na bubrege, jetru ili mišiće.

Oksidacija masnih kiselina omogućava tijelu da sagorijeva masti. Pretilost ili dijabetes ometaju taj proces, što dovodi do nepotpune oksidacije. Istraživači su otkrili da avokadin B, spoj koji se nalazi samo u avokadu, sprječava nepotpunu oksidaciju u skeletnim mišićima i gušterači kako bi se smanjila inzulinska rezistencija.

U provedenoj studiji, miševi su osam tjedana bili podvrgnuti prehrani s visokim udjelom masti kako bi se izazvala pretilost te inzulinska rezistencija. Sljedećih pet tjedana, kod polovice miševa uvršten je avokadin B u prehranu s visokim udjelom masti. 

Miševi kojima je u prehranu uvršten avokadin B dobili su značajno manje kilograma na tjelesnoj masi za razliku od onih u kontrolnoj skupini, također pokazujući sporije povećanje tjelesne mase. Još važnije, tretirani miševi pokazali su veću osjetljivost na inzulin, što znači da su njihova tijela bila sposobna apsorbirati i sagorjeti glukozu u krvi te poboljšati svoj odgovor na inzulin.

U kliničkoj studiji, ispitanici koji se hrane tipičnom zapadnjačkom prehranom uzimali su avokadin B kao dodatak prehrani, koji je na siguran način apsorbiran u njihovu krv bez negativnog utjecaja na bubrege, jetru ili skeletne mišiće. Također je uočeno smanjenje tjelesne mase kod ispitanika, iako znanstvenici navode da rezultat nije statistički značajan. Pokazavši sigurnost kod ljudi, znanstvenici planiraju provesti klinička ispitivanja kako bi testirali učinkovitost avokadina B u liječenju metaboličkih tegoba. Navode kako je sigurnosno ispitivanje pomoglo znanstvenicima da utvrde koliko će avokadina B biti uključeno u sastav dodatka prehrani.

Dodaju kako konzumacija samog avokada vjerojatno neće biti učinkovita, jer količina prirodnog avokadina B u njemu uvelike varira, a još uvijek nisu razjašnjeni točni mehanizmi probave i apsorpcije kada se konzumira cijeli avokado. Iako je avokado na glasu kao namirnica za mršavljenje, potrebno je provesti još dodatnih istraživanja.

Znanstvenici preporučaju pravilnu prehranu i tjelovježbu kako bi se spriječili metabolički poremećaji koji dovode do pretilosti ili dijabetesa. Ističu kako su pravilna prehrana i tjelovježba rješenje problema, ali su teško ostvarivi pojedinim ljudima. To je poznato već desetljećima, a pretilost i dijabetes i dalje su značajni zdravstveni problemi. 

Izvor: Molecular Nutrition and Food Research

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado, dijabetes,

Komentari