Datum objave: 23. 01. 2014.

Avokado, namirnica bogata jednostrukonezasićenim masnoćama, iznenadila nas je svojim djelovanjem na metabolizam, a njegov učinak pobliže je objašnjen u časopisu The Nutrition Journal.

Ispitujući djelovanje avokada na sitost, regulaciju tjelesne mase i razinu glukoze u krvi, 26 zdravih, ali pretilih ispitanika, konzumiralo je doručak te 3 različite vrste ručka. Unosili su ručak koji nije obuhvaćao avokado te koji je sadržavao cijeli ili polovicu avokada. Studija je pokazala kako su osobe koje su konzumirale ručak s polovicom avokada imale najpovoljnije učinke po zdravlje. 40 % manje ispitanika imalo je želju za hranom unutar 3 sata, a 28 % manje unutar 5 sati nakon ručka u odnosu na ispitanike bez avokada u prehrani.

Konzumirajući ovu vrijednu namirnicu doprinosimo produljenom osjećaju sitosti nakon obroka i utječemo na regulaciju tjelesne mase smanjujući grickanje između obroka. U prilog tome idu i dosadašnje studije koje povezuju konzumaciju avokada s nižim indeksom tjelesne mase.

Također, rezultati ove studije potvrđuju pozitivan učinak avokada na regulaciju metabolizma glukoze otvarajući vrata novim istraživanjima o primjeni i učincima ove namirnice u prehrani dijabetičara.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost,

Komentari