Datum objave: 20. 01. 2015.

Prema novoj studiji iz časopisa Journal of the American Heart Association, jedan avokado dnevno kao dio prehrane s umjerenim udjelom masti, može pomoći u snižavanju razine tzv. lošeg kolesterola kod osoba s prekomjernom tjelesnom masom ili pretilosti.

U studiji je sudjelovalo 45 ispitanika dobi 21-70 godina koji su imali prekomjernu tjelesnu masu ili su bili pretili, ali su inače bili dobrog zdravlja. Nasumično odabranim redoslijedom, svaki ispitanik je po pet tjedana slijedio tri različite prehrane za snižavanje razine kolesterola. Radilo se o prehrani s niskim te umjerenim udjelom masti, kao i prehrani s umjerenim udjelom masti u koju je bila uključena svakodnevna konzumacija jednog avokada.

Rezultati su pokazali da se nakon prehrane s niskim udjelom masti razina „lošeg“, LDL-kolesterola snizila za prosječnih 8,3 mg/dL, dok je prehrana s umjerenim udjelom masti bila povezana sa sniženjem od 7,4 mg/dL.

Međutim, najveće smanjenje koncentracije LDL-kolesterola primijećeno je nakon prehrane s umjerenim udjelom masti koja je sadržavala avokado – koncentracija se u prosjeku smanjila za čak 13,5 mg/dL. Nadalje, potonja prehrana izdvojila se i po povoljnom učinku na dodatne mjere iz krvi, poput triglicerida i ukupnog kolesterola.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: kolesterol,

Komentari