Antonia Vlašić

Datum objave: 13. 04. 2022.

Prema novom istraživanju, konzumacija avokada najmanje dva puta tjedno, kao i zamjena namirnica životinjskog podrijetla (npr. maslaca, sira ili crvenog prerađenog mesa) avokadom, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Avokado sadrži visoki udio prehrambenih vlakana, jednostruko nezasićenih masnih kiselina i brojnih drugih spojeva koji pozitivno utječu na srčano zdravlje. Dosadašnja klinička istraživanja pokazala su kako avokado smanjuje rizik od povišenog kolesterola u krvi i ostalih čimbenika koji uzrokuju srčane bolesti.

Novo istraživanje trajalo je 30 godina, a u njemu je sudjelovalo više od 110 000 zdravstvenih djelatnika dobi između 30 i 75 godina. Na početku studije svi ispitanici bili su zdravi te nisu imali koronarne bolesti srca, karcinom ili moždani udar, a do kraja studije 9 185 ispitanika oboljelo je od srčanih bolesti te je njih 5 290 doživjelo moždani udar. Znanstvenici su na početku studije proveli upitnik o učestalosti konzumacije hrane i pića, a zatim su ga provodili svake četiri godine kako bi ispitali prehrambene navike ispitanika. Također, kroz upitnik su ispitivali učestalost konzumacije avokada, kao i količine, gdje je jedna porcija predstavljala pola avokada ili pola šalice avokada.

Rezultati analize pokazali su kako ispitanici koji su konzumirali najmanje dvije porcije avokada tjedno su imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti za 16% te smanjen rizik od koronarnih bolesti srca za 21% u odnosu na ispitanike koji su rjeđe konzumirali avokado.

Također, pokazalo se kako je zamjena margarina, maslaca, sira i jaja jednakom količinom avokada smanjila rizik od srčanih bolesti za 16% do 22%. Nadalje, zamjena maslinovog ulja, orašastih plodova i drugih biljnih ulja avokadom nije pokazala značajne promjene, kao što nije utvrđena niti poveznica između konzumacije avokada i rizika od moždanog udara.

Autori naglašavaju kako postoje ograničenja vezana za navedenu studiju, a to je da su ispitanici sami ispunjavali upitnike pa su moguće pogreške u mjerenju. Zaključuju kako bi uvođenje biljnih nezasićenih masti kao zamjene za životinjske zasićene masti moglo imati pozitivne učinke na kardiovaskularno i ukupno zdravlje.

Izvor: Journal of the American Heart Association

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: avokado, kardiovaskularno zdravlje,

Komentari