Datum objave: 28. 04. 2008.

Različiti načini prehrane navodno pomažu kod autizma: restrikcija prehrambenih alergena, primjena probiotika, prehrana bez kvasca, bez glutena i kazeina, te dodaci prehrani poput vitamina A, C, B6, B12, ω-3 masne kiseline i mineralne tvari, npr. magnezij.

Nažalost, nema znanstvenih dokaza koji bi podržali ili pobili koristi od ovakvih intervencija u prehrani s ciljem poboljšanja u funkcioniranju djeteta s autizmom. Međutim, brojni roditelji navode kako su primijetili napredak zahvaljujući primjeni specifičnog načina prehrane.

Najpopularnija dijetoterapija je izbacivanje glutena i kazeina iz prehrane. Tu je važno naglasiti kako je ovakva prehrana vrlo zahtjevna i potrebno je uložiti veliki trud pogotovo ako ju se planira slijediti kroz dug period. Ako se ne osiguraju adekvatne zamjene izbačenih namirnica, moguć je nutritivni manjak. Dodatno, ovakva prehrana je problem za djecu koja imaju averziju prema teksturi ili boji pojedinih namirnica.

Dobra vijest u vezi ove teme je kako su istraživanja u tijeku pa očekujemo odgovore koji su načini prehrane najprikladniji za djecu s autizmom i sličnim problemima.

Izvor: Mayo Clinic

Pošalji prijatelju na email

Komentari