Atkinsova piramida prehrane

Datum objave: 01. 01. 2005.

Po formatu su, reklo bi se, iste, no Atkinsova i [url="#"] Piramida pravilne prehrane [/url](USDA Food Pyramid, koja se još uvijek, iako uz uočene nedostatke, drži zlatnim standardom među piramidama) nemaju gotovo ništa zajedničko. Osim ako ne okrenemo Atkinsovu piramidu naopako..

Na vrhu Atkinsove piramide su žitarice, a na dnu meso – posve obrnuto od onoga što nam preporučuju vodeće nutricinističke institucije i organizacije, kao i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO)..
Izvori proteina, primjerice perad, govedina, svinjetina i soja tvore bazu Atkinsove piramide. Slijede zeleno povrće i cvjetača, potom crveno bobičasto voće, kruške, avokado. Biljna ulja, mlijeko i mliječni proizvodi te orašasti proizvodi nalaze se pri vrhu, a sam vrh piramide pripada cjelovitim žitaricama.

Piramida ne sadrži upute o količini i broju serviranja pojedinih namirnica u kategoriji, te, poručuje: «Smanji unos određenih ugljikohidrata kako bi osigurao adekvatnu tjelesnu masu» i «Jedi dok se ne zasitiš.»

A pojačana tjelesna aktivnost, prema napomenama uz piramidu, nagrađuje se dodatnim ugljikohidratima. Uistinu velikodušno!

[url="#"] [/url]
Piramida preuzeta sa [url="#"] [url="#"] Atkins.com[/url]

[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari