Lora Štrbac

Datum objave: 27. 03. 2023.

Današnji život postao je gotovo nezamisliv bez korištenja računala, tableta, televizije i pametnih telefona. Da nismo svjesni vremena njihove upotrebe, pokazuje istraživanje prema kojem odrasli provedu više od 11 h dnevno pred ekranima. Svo vrijeme pred zaslonom uzrokuje štetne učinke na zdravlje očiju, uključujući umor, hiperemiju (povećana prokrvljenost krvnih žila), bol i još mnogo toga te predstavlja dominantan zdravstveni problem.

Podaci iz nove dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije, objavljenje u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, pokazuju da dodatan unos astaksantina od 9 mg/dan tijekom šest tjedana može poboljšati zdravlje očiju smanjenjem oksidativnog stresa izazvanog korištenjem ekrana.

Astaksantin je karotenoid koji potječe iz mikroalge Haematococcus pluvialis te je jedan od najjačih antioksidansa. Često se koristi u proizvodnji dodataka prehrani zbog svojih antioksidativnih i protuupalnih svojstava, ali i zbog poticanja aktivnosti imunološkog sustava te zaštite od kardiovaskularnih bolesti.

U istraživanju je sudjelovalo 60 oosba dobi između 20 i 64 godine koje su svakodnevno obavljale poslove na računalima, zbog čega su imali visoki rizik od umora očiju. Ispitanici su nasumično raspoređeni u dvije skupine. Jedna skupina je uzimala dodatke astaksantina, a druga placebo tijekom 6 tjedana. Nakon ispitivanog razdoblja bili su izloženi testovima oštrine vida, funkcionalne oštrine vida i stope suženja zjenice prije i nakon rada pred ekranima na početku i na kraju studije.

Rezultati testiranja su pokazali da je za osobe starije od 40 godina uzimanje astaksantina rezultiralo zaštitom vidne oštrine u usporedbi s placebo skupinom, što ukazuje da astaksantin smanjuje oksidativni stres uzrokovan takvim radom.

Potencijalni mehanizam ovog djelovanja astaksantina povezan je s njegovom antioksidativnom aktivnošću. Naime, ovaj karotenoid smanjio je razinu slobodnih radikala u mozgu, što je rezultiralo smanjenom napetošću cilijarnog mišića koji mijenja oblik leće i omogućuje fokusiranje oka.

Starenjem se smanjuje regulacija cilijarnog mišića koja dovodi do postupnog napredovanja dalekovidnosti u 40-ima, a dugotrajni rad na blizinu, kao što je rad na računalu, uzrokuje značajno opterećenja vida. Stoga, uzimanje astaksantina može imati pozitivne učinke na zdravlje oka.

Izvor: Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition 2023

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, ekrani, zdravlje očiju,

Komentari