Maja Biličić

Datum objave: 27. 07. 2018.

Novo istraživanje provedeno na astaksantinu pokazalo je da igra ključnu ulogu u zaštiti kože od oštećenja izazvanih izravnim izlaganjem UV zrakama.

U randomiziranom, dvostruko slijepom i placebom kontroliranom istraživanju sudjelovala je 21 žena i 2 muškarca dobi 30 do 56 godina. Ispitanici su podijeljeni u dvije grupe. Svaka je grupa ispitanika devet mjeseci dobivala dnevnu dozu astaksantina u obliku dodatka prehrani (4 mg mikroalgi) ili kapsulu placeba jednakog izgleda.

Kako bi utvrdili zaštitničku ulogu astaksantina, znanstvenici su postavili minimalnu eritemsku dozu (odnosno najkraće izlaganje UV zrakama koje izaziva crvenilo kože unutar 1 do 6 sati, a nestaje u 24 sata). Tako su pratili promjene u vlažnosti kože i transepidermalni gubitak vode od početka istraživanja i na samom kraju istraživanja, nakon uzimanja dodataka prehrani.

Rezultati istraživanja pokazali su da se kod grupe koja je dobivala astaksantin crvenilo kože uslijed izlaganja UV zraka pojavilo kasnije u odnosu na placebo grupu, a smanjen im je i gubitak vlažnosti kože. 

Znanstvenici naglašavaju da, iako učinkovit, astaksantin nije zamjena za zaštitne kreme za tijela te da ga se treba koristiti u kombinaciji s njima kako bi se izbjegao svaki rizik od oštećenja kože i, u krajnjem slučaju, pojave karcinoma.

Izvor: Nutrients
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, Koža, sunce,

Komentari