Vitaminoteka

Datum objave: 13. 12. 2019.

Antioksidans astaksantin blagotvorno djeluje na kožu, srce i bol u zglobovima, a najnovije istraživanje pokazalo je kako može smanjiti depresiju i stres kod zdravih ispitanika, kao i poboljšati pamćenje kod osoba s blagim padom kognitivnih funkcija.

Dodaci prehrani za zdravlje mozga prirodni su spojevi ili biljni ekstrakti koji poboljšavaju pamćenje, pažnju i budnost kod zdravih pojedinaca. Jedan od spojeva koji se ističe u ovoj skupini je karotenoid astaksantin. Može se naći u prirodi kod određenih biljaka, životinja i algi. Ovaj snažni antioksidans dobiva se iz mikroalgi vrste Haematococcus pluvialis. Interesantan je zbog antioksidativnih, protuupalnih i kardioprotektivnih svojstava, zdravstvenih učinaka na vid te modulacije imunološkog sustava i neuroprotektivnih aktivnosti.

Prva klinička studija bila je usredotočena na psihološko raspoloženje. U studiji je sudjelovalo 28 zdravih, aktivnih, odraslih ispitanika kojima nije dijagnosticirana depresija, u dobi od 26 do 63 godine. Tijekom 8 tjedana dodijeljeno im je uzimanje astaksantina, dok je kontrolnoj skupini dodijeljen placebo. Dodatak prehrani sadržavao je ekstrakt mikroalgi vrste Haematococcus pluvialis koji sadrži 12 mg astaksantina te je kombiniran s trigliceridnim uljem srednjeg lanca i malom količinom D-α tokoferola radi održavanja stabilnosti sastava kapsule. 

Znanstvenici su po završetku studije primijetili značajna poboljšanja u određenim parametrima, uključujući osjećaj depresije, mentalni umor i psihičko raspoloženje. Istraživači su izvijestili kako se osjećaj depresije smanjio za 57%, mentalni umor za 36%, a 11% ispitanika prijavilo je porast psihičkog raspoloženja.

Znanstvenici su došli do ovog zaključka koristeći rezultate zdravih ispitanika koji nisu pokazali simptome depresije te su rezultati studije za psihičko raspoloženje prikupljeni subjektivnim pitanjima. Ispitanici su upitani o njihovom osjećaju depresije, kojeg mogu imati i osobe kojima nije klinički dijagnosticirana depresija. Koautori studije navode kako je također uočeno poboljšanje ostalih važnih parametara mentalnog zdravlja poput napetosti, bijesa i mentalne pomutnje. Ističu kako je zbog povećanja životnog vijeka porasla i prodaja dodataka prehrani namijenjenih očuvanju mentalnog zdravlja.
 
Prosječna starost raste u gotovo svim razvijenim zemljama. Kada ljudi ostare, počnu se brinuti o zdravlju mozga, očiju i vitalnih organa, čije se stanje s vremenom pogoršava. Međutim, sve više traže preventivne načine kako proživjeti starost  uz očuvanje mentalne sposobnosti, dodaju znanstvenici. 

Još jedno istraživanje, provedeno u Japanu, ispitivalo je kognitivno zdravlje sudionika u randomiziranoj, dvostruko slijepoj studiji kontroliranoj placebom. Svi ispitanici bili su zdrave odrasle osobe s blagom zaboravnošću te su podijeljeni u dvije skupine. Jednoj je dodijeljeno uzimanje 9 mg ekstrakta astaksantina dobivenog iz mikroalgi vrste Haematococcus pluvialis, dok je drugoj dodijeljeno uzimanje šafranovog ulja u obliku tableta. 

Nakon 12 tjedana uzimanja astaksantina, pokazalo se statistički značajno poboljšanje u usporedbi s placebom nakon provedenih ispitivanja kognitivne funkcije i pamćenja. Verbalno i složeno pamćenje značajno je poboljšano, što je testirano računalnim sustavom koji se koristi za praćenje i mjerenje funkcije mozga. Složeno pamćenje povećano je za 22,3%, poboljšanje u rasuđivanju povećalo se za 48,2% te su subjektivni simptomi poboljšani za 25% nakon 12 tjedana uzimanja astaksantina. 

Izvori: EC Nutrition, Pharmacometrics

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, pamćenje,

Komentari