Ela Lučić

Datum objave: 03. 11. 2020.

Uzimanje mješavine tokotrienola i astaksantina može rezultirati kognitivnim poboljšanjima kod ispitanika sa slabljenjem pamćenja povezanim s dobi, pokazali su rezultati nedavno objavljenog ispitivanja.

Astaksantin je karotenoid koji određenim plodovima mora i algama daje crvenkastu boju. Posjeduje snažna antioksidativna svojstva i igra ulogu u zaštiti od oksidativnog oštećenja putem niza mehanizama, uključujući uklanjanje jednoatomnog kisika i radikala, suzbijanje peroksidacije lipida i regulaciju ekspresije gena povezanih s oksidativnim stresom. Glavne zdravstvene prednosti astaksantina su zdravlje očiju i kože, a povezuje se i sa zdravljem zglobova te središnjeg živčanog sustava. Također je zabilježen njegov pozitivan utjecaj na kognitivne funkcije.

Tokotrienol, član obitelji vitamina E, doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa i utvrđeno je kako blagotvorno djeluje na mnoge aspekte Alzheimerove bolesti, poput oksidacijskog stresa, mitohondrijske disfunkcije i abnormalne sinteze kolesterola. Astaksantin i vitamin E često se zajedno koriste u kozmetici te kao dodaci prehrani za sprečavanje oksidacijskih oštećenja.

Kako bi otkrili sinergijske prednosti astaksantina i tokotrienola na kognitivno zdravlje, znanstvenici su proveli randomizirano, dvostruko slijepo istraživanje kontrolirano placebom u trajanju od 12 tjedana u koje su uključili 44 ispitanika. U studiji je korištena mješavina 50 mg tokotrienola i 9 mg astaksantina, a u svrhu mjerenja kognitivnih funkcija proveden je kognitivni test i subjektivna procjena ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je u skupini koja je uzimala mješavinu astaksantina i tokotrienola uočeno značajno poboljšanje složene i verbalne memorije u 12. tjednu ispitivanja, u usporedbi s placebo skupinom.

Osim toga, u skupini koja je uzimala navedeni dodatak prehrani zabilježeno je značajno poboljšanje subjektivne sposobnosti opoziva sjećanja, u usporedbi s placebo skupinom. Međutim, znanstvenici napominju kako je potrebno provesti dodatne studije u svrhu razumijevanja mehanizama zapaženih sinergijskih dobrobiti uzimanja astaksantina i tokotrienola.

Izvor: Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari