Josip Rešetar

Datum objave: 27. 07. 2017.

Prema novijem istraživanju dodaci prehrani s astaksantinom smanjuju broj otkucaja srca u minuti kod rekreativnih sportaša tijekom umjerene tjelesne aktivnosti.

U dvostruko slijepom ukriženom istraživanju sudjelovalo je 28 rekreativnih trkača prosječne dobi 42 godine. Sudionici su tijekom osam tjedana dobivali dodatak prehrani s astaksantinom ili pak placebo.

Rezultati su pokazali da je kod sudionika koji su dobivali 12 mg dodatka prehrani s astaksantinom došlo do smanjenja pulsa za 10% tijekom dugoprugaškog trčanja. S druge strane, nije primjećen utjecaj astaksantina na puls kod tjelesnih aktivnosti visokog intenziteta.

Znanstvenici vjeruju da astaksantin utječe na smanjenje pulsa putem djelovanja na fiziološku funkciju mitohondrija. Naime, astaksantin štiti mitohondrije od oksidacije, toplinskog stresa i upale čime osigurava bolje uvjete mitohondriju za sintezu energije. Dodatno, dolazi do ostvarivanja boljeg gradijenta potencijala na površini membrane mitohondrija što posljedično dovodi do djelotvornijeg prijenosa energije iz mitohondrija u ostale stanice.

Izvor: Medicine & Science in Sports & Exercise

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: astaksantin, sport, tjelovježba,

Komentari