Josip Rešetar

Datum objave: 25. 10. 2017.

Nedavno istraživanje pokazalo je da dodaci prehrani s astaksantinom mogu doprinijeti zaštiti kože od negativnih posljedica UV zračenja.

U kontrolirano, dvostruko slijepo, paralelno istraživanje bilo je uključeno 65 ispitanica, dobi 35 do 60 godina koje su raspoređene u tri skupine: skupinu koja je dobivala 6 mg dodatka prehrani s astaksantinom, skupina koja je dobivala 12 mg dodatka prehrani s astaksantinom te kontrolna skupina. Istraživanje je trajalo šesnaest tjedana.

Rezultati su pokazali da je kod ispitanica iz kontrolne skupine došlo do pogoršanja bora na koži te smanjenja vlažnosti kože.

Kod kontrolne skupine i skupine koja je dobivala 6 mg dodatka prehrani s astaksantinom zabilježen je porast proupalnog interleukina-1 alfa, dok je koncentracija istog ostala nepromijenjena kod skupine koja je dobivala 12 mg dodatka prehrani s astaksantinom.

Zaključno, znanstvenici smatraju da konzumacija astaksantina tijekom provedene studije nije utjecala na popravak oštećenja kože koja su nastala prije istraživanja, ali je svakako rezultirala smanjenjem oštećenja za vrijeme trajanja četveromjesečnog istraživanja. Zbog relativne ograničenosti karotenoida astaksantina u namirnicama, koji je iznimno moćan antioksidans, već sada se razmatra o preporukama za njegov redoviti unos.

Izvor: Journal od Clinical Biochemistry and Nutrition
 

Pošalji prijatelju na email

Komentari