Datum objave: 30. 12. 2013.

Nakon rigoroznih analiza različitih studija provedenih na životinjskim i ljudskim modelima o učinku aspartama na zdravlje, referentna institucija za sigurnost hrane, European Food Safety Authority (EFSA) je donijela konačan zaključak o njegovu svakodnevno unosu.

EFSA je zaključila kako je aspartam, trenutno kontroverzan prehrambeni aditiv, siguran za korištenje ukoliko se unosi do 40 mg/kg tjelesne mase dnevno odnosno do propisane vrijednosti prihvatljivog dnevnog unosa (Acceptable Daily Intake, ADI). Panel stručnjaka tvrdi da se pri tom unosu ne povećava rizik od karcinoma, oštećenja funkcije mozga, živčanog sustava ili utječe na ponašanje odraslih i djece kao što su neke dosadašnje studije sugerirale. EFSA je također istaknula da unosom značajnih količina aspartama tijekom cijelog života ne bismo uspjeli prevršiti propisani prihvatljivi dnevni unos (ADI).

Međutim, EFSA upozorava kako se njegov unos ne preporučuje u osoba s fenilketonurijom. Razgradnjom aspartama nastaje aminokiselina fenilalanin koju osobe s ovim metaboličkim poremećajem nemaju sposobnost eliminirati iz organizma. Pritom može doći do opasnog nakupljanja u organizmu s toksičnim učinkom i potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Izvor: European Food Safety Authority (EFSA)

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: zaslađivač,

Komentari