Artičoki na dalmatinski
2 dužine artičoka (24 komada)
2 glavice bijeloga luka ili češnjaka
2 stručka petrusimula ili peršina
2 čaše maslinova ulja
3 žlice krušnih mrvica
1 kg očišćenoga graška
1 kg očišćenoga boba
sol, papar
Artičoke ostavimo nekoliko sati u hladnoj vodi da malo nabubre. Svakom posebno raširimo latice i uguramo im u proreze smjesu od sjeckanog petrusimula i češnjaka. Složimo jedne pokraj drugih u zdjelu, zalijemo hladnom vodom do gornjeg ruba pupoljaka, pospemo dobrom šakom krušnih mrvica, posolimo, popaprimo, zauljimo žlicom maslinova ulja. Kad su dopola kuhani, dodamo očišćeni grašak i bob te kuhamo dok se sve ne zgusne i omekša. Na kraju opet možemo zaliti žlicom maslinova ulja, posoliti i popapriti po želji.
Ostale odabrane recepte knjige Kuharski kanconijer -gurmanska sjećanja mediterana možete pogledati ako [url="#"] Profil->Kuharski kanconijer 1" target=_self> [u]kliknete ovdje[/u] [/url].
Izdavač: [url="#"] [u] Profil International [/u][/url], Zagreb 2004