Maja Biličić

Datum objave: 07. 11. 2017.

Znanstvenici upozoravaju da uobičajeni način kuhanja riže može biti opasan za zdravlje kardiovaskularnog sustava te potaknuti pojavu dijabetesa ili karcinoma.

Nedavna istraživanja pokazala su da jednostavno kuhanje riže dok voda ne ispari nije dovoljno da se spriječi utjecaj tragova arsena iz toksina i pesticida koji zagađuju rižu pri njenom uzgoju. Ovu su kemikaliju znanstvenici povezali s mnogim znanstvenim problemima poput srčanih bolesti, dijabetesa i karcinoma te problema u samom razvoju.

Znanstvenici su rižu kuhali na tri načina kako bi utvrdili promjene u razinama arsena u riži. Prvi način bio je onaj uobičajeni – znanstvenici su rižu kuhali u dvostruko većoj količini vode nego što je bilo riže te su pustili da voda kuhanjem ispari. Otkrili su da je nakon ovakvog načina pripreme riže većina arsena još uvijek bila prisutna.

U drugom načinu pripreme koristili su pet puta više vode nego riže te su kasnije odstranili višak vode. Nakon ovog načina pripreme razina arsena dvostruko se smanjila. Trećim načinom pripreme razina arsena u riži smanjila se za 80% - znanstvenici su rižu preko noći namočili u vodu.

Stoga zaključuju da je najsigurniji način pripreme riže taj da je se preko noći ostavi u vodi, a zatim ispere dok voda ne postane čista. Tada se riža treba skuhati u pet puta većoj količini vode.

Izvor: Independent

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: riža, teški metali,

Komentari