Magdalena Klepo

Datum objave: 26. 09. 2024.

Porast svjetske populacije, kao i starenje stanovništva, dovode do sve većeg broja pojedinaca koji se suočavaju s kognitivnim oštećenjima povezanim sa starenjem. Kognitivne sposobnosti koje uključuju vještine potrebne za učenje i obradu informacija, razlikuju se među ljudima te prirodno opadaju s godinama.

Ključna strategija za očuvanje i poboljšanje kognitivnih sposobnosti tijekom života je pravilna prehrana, osobito ona koje uključuje namirnice biljnog podrijetla bogate antocijanima, poput bobičastog voća. Antocijani su prirodni biljni pigmenti iz skupine flavonoida koji doprinose boji raznog voća, povrća i cvijeća. Također, antocijani imaju snažna antioksidativna svojstva te potencijalne korisne učinke u prevenciji kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, šećerne bolesti i pretilosti. Nadalje, sve veći broj istraživanja sugerira da antocijani mogu povoljno utjecati na kognitivne funkcije, kao što su pamćenje, pažnja i izvršne funkcije, osobito kod starijih osoba.

Među bobičastim voćem bogatim antocijanima ističe se aronija (Aronia melanocorpa), koja se danas uzgaja širom svijeta, posebno u Europi. Plodovi aronije su tamnoplave bobice, bogate antioksidansima, polifenolima i antocijanima. Brojna istraživanja potvrđuju zdravstvene dobrobiti aronije posebice u kontekstu zdravlje srca, uključujući poboljšanje protoka krvi i krvnog tlaka. Nadalje, aronija se pokazala korisnom zbog svojih protuupalnih, imunomodulatornih  i antioksidativnih svojstva. U tom kontekstu, istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu proveli su randomiziranu, dvostruko slijepu, placebom kontroliranu studije kako bi istražili učinke ekstrakta aronije na kognitivne sposobnosti.

Studija je uključila 35 sudionika, muškaraca i žena, prosječne dobi 25 ± 4 godine i indeksa tjelesne mase (ITM) 23,4 ± 2,7 kg/m2, nasumično raspoređenih u dvije skupine. Intervencijska skupina primala je ekstrakt aronije s 180 mg antocijana dnevno, dok je kontrolna skupina primala placebo tijekom razdoblja od tjedan dana. Kognitivne sposobnosti procijenjene su korištenjem Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery (CANTAB). Također su procijenjeni arterijska funkcija, krvni tlak i koncentracije moždanog neurotrofnog faktora (engl. brain derived neurotrophic factor, BDNF) na početku studije te nakon tjedan dana intervencije.

Rezultati su pokazali poboljšanje kognitivne izvedbe u intervencijskoj skupini, uključujući povećanu pažnju i psihomotornu brzinu. Konkretno, zabilježeno je smanjenje vremena reakcije za 4,8 %, u usporedbi s placebo skupinom (p < 0,05). Nadalje, koncentracije BDNF-a bile su značajno veće za 5,7 % nakon dodatnog unosa ekstrakta aronije, u odnosu na placebo skupinu (p < 0,05).

Međutim, nisu uočene promjene u području pamćenja i izvršnih funkcija.
Znanstvenici zaključuju da bi zabilježena poboljšanja u kognitivnim funkcijama mogla biti rezultat drugih promjena koje nisu mjerene ovom studijom, poput povećanog protoka krvi u mozgu. Također, ističu potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se preciznije razjasnili specifični mehanizmi djelovanja antocijana na kognitivne sposobnosti.

Izvor: European Journal of Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari