Datum objave: 23. 05. 2012.

Sastojak koji se zove rutin, a koji se često može pronaći u voću i povrću (uključujući luk, jabuke i citruse), sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, pokazala su ispitivanja na životinjama.

Istraživanje se usmjerilo na protein disulfid izomerazu (PDI) koji se nalazi u svakoj stanici. Taj se protein velikom brzinom izlučuje iz trombocita i endotelnih stanica tijekom tromboze, kad se u krvnoj žili formira ugrušak. Stoga bi inhibicija PDI (i to onog izvanstaničnog) mogla zaustaviti trombozu.

U ispitivanju inhibirajućeg utjecaja preko 5000 spojeva na PDI, pokazalo se da kvercetin-3-rutinozid (rutin) ima najjači učinak. Ispitivanje je provedeno na miševima, a rutin je primjenjen oralno.

Rutin je bio učinkovit u nakupljanju trombocita kao i u stvaranju fibrina tijekom formiranja tromba, odnosno spriječio je trombozu i u atrerijama i venama.

Ova nova otkrića, objavljena u časopisu The Journal of Clinical Investigation, predstavljaju novu strategiju prevencije tromboze te pomažu u otvaranju puta prema kliničkim ispitivanjima ovog popularnog flavonoida kao načina prevencije i liječenja moždanog i srčanog udara, kao i duboke venske tromboze i plućne embolije.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari