Datum objave: 28. 10. 2013.

Studija objavljena u časopisu Journal of Parasitology Research istraživala je utjecaj đumbira i kurkume pri različitim koncentracijama na parazit Ascaridia galli in vivo te in vitro.

Studija provedena in vitro je rađena na način da su paraziti iz oboljelih kokoši inkubirani u različitim koncentracijama đumbira ili kurkume (25, 50, and 100 mg/ml) ili albendazola (antiparazitski lijek) 7,5 mg/ml. Rezultati su pokazali da je djelovanje začina na parazit A.galli ovisna o koncentraciji i vremenu ukazujući da je najbolje djelovanje uočeno pri koncentraciji od 100mg/ml nakon 48 sati. Istraživanje provedeno in vivo rađeno je na zaraženim kokošima kojima su dani 100 mg đumbira i kurkume te 7,5 mg/ml albendazola. Rezultati su pokazali da je stopa smrtnosti manja pri unosu đumbira i kurkumina od albendazola u in vivo i in vitro studijima.

Autori studije zaključili su da đumbir i kurkumin imaju potencijalno antiparazitsko djelovanje koje je u ovisnosti o koncentraciji te vremenu izloženosti parazita začinima.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: začini,

Komentari