Datum objave: 23. 04. 2014.

Mnoge dosadašnje studije povezuju unos borovnica, bogatih antioksidansima, sa smanjenim rizikom od dijabetesa i srčanih udara, no da li ovo voće može smanjiti rizik od Parkinsonove te drugih neurodegenerativnih bolesti?

Nakupljanjem specifičnih proteina, koji se nalaze na kraju živčanih stanica u mozgu, dolazi do razvoja Parkinsonove bolesti, tvrde stručnjaci. Ti isti proteini imaju ključnu ulogu u otpuštanju neurotransmitera odgovornih za normalno funkcioniranje motoričkih sposobnost što u osoba s Parkinsonovom bolesti naočigled manjka zbog malformacije tih važnih proteina. Također, dosadašnje studije ukazuju kako se nakupljanjem tih proteina povećava oksidativni stres koji može povećati rizik od različitih kroničnih bolesti. U tom slučaju važnu protutežu čine antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale, krivce za stvaranje oksidativnog stresa.

Kanadska studija, usadila je izmijenjene proteine te promatrala njihovo djelovanje kao i učinke ekstrakta borovnice na voćne mušice. Uočeno je kako su mušice s usađenim proteinima razvile degeneraciju vida te imale smanjeni životni vijek, no dodatkom borovnica u prehranu, došlo je do poboljšanja vida te produljenja vijeka života za 15 %. Autori studije pojašnjavaju kako je produljenje života od 15 % jednako produljenju života od 8 godina u ljudi. Buduća istraživanja omogućit će ispitivanje točnog učinka i mehanizma djelovanja borovnica na rizik i razvoj Parkinsonove bolesti.

Izvor: Memorial University of Newfoundland

Pošalji prijatelju na email

Komentari